Har du overvejet at sælge dit kunst? Så er artist alley måske noget fo | Animerch - Anime & Manga Merchandise
Har du overvejet at sælge dit kunst? Så er artist alley måske noget for dig!

Har du overvejet at sælge dit kunst? Så er artist alley måske noget for dig!

Artist alley er et område alle conventions indenfor anime-verdenen har. I dette område kan man købe forskellige kunstners værker, opdage nye kunstnere eller selv sælge sine egne værker. Man skal booke et bord til artist alley forude, men hvad skal man ellers overveje? I dette indlæg vil artist alley-verdenen blive udforsket med henblik på at give nye kunstnere et indblik i, hvordan det er at sidde i artist alley. I denne forbindelse er der interviewet 5 personer, som vil dele ud af deres oplevelser.

AaesAesthetic til Koyocon SommerAaesAesthetic til Koyocon Sommer

Første indtryk af artist alley:
Det første man lægger mærke til, når man går ind i en artist alley, er en masse boder, der har vidt forskellig opsætning og tema. Man lægger også hurtigt mærke til, at der er mange talentfulde kunstnere med stor variation af tegnestil, men variationen af produkttyper er meget ens: der er mange art-prints, klistermærker og nøgleringe. Generelt alt det merchandise, som tegninger kan laves om til. Oftest er der fan-art af større, mainstream serier eller spil - man kan også finde nogle originale karakterer, men kunstnerne føler ofte, at det er lidt ‘hit-or-miss’. Der er dog også begyndt at komme boder med andre ting, som f.eks. smykker, resin og strik- eller hækle-ting.

Hvordan vil en ny kunstner træde ind på denne scene, hvor der er stor konkurrence indenfor tegnekunsten? Faktisk er selve miljø’et i artist alley ikke særlig konkurrent, og der er ingen gate-keeping. Det handler mere om at styrke hinanden - man ser hinanden som kollegaer i artist alley, og ikke som konkurrenter. Derfor skal man ikke være bange for at kaste sig ud i det. Dog er det svært at få bord til store conner, hvilket nok er det eneste ‘konkurrence’ inden for dette miljø. Det gælder bare om at tilmelde sig så snart connen åbner op for ansøgninger!

Hvis man er heldig og man får en plads, så har man mulighed for at møde mange ligesindede kunstnere. Generelt er folk i artist alley meget åbne, modtagende og snaksaglige - så længe der er tid til det selvfølgelig. Hvis man kommer i god tid, er der god mulighed for at lære de andre artists at kende, og alle er mere end glade for at hjælpe hinanden. Hvis man er ny og måske ikke har så meget opsætning til sin bod, hjælper andre gerne med tips og tricks - og nogle gange til mindre conner tilbyder artist endda at man kan låne lidt af deres overskydende udstyr.

 

LustanjoLustanjo's Set-up 

 

Oplevelsen af en con fra en artist alley bod: 
Når man har en artist alley bod, er man ret låst til sin plads, og der er mange, der nærmest ikke efterlader sin bod under en hel con. I artist alley kan det enten blive stressende, fordi der er travlt, eller måske lidt kedeligt, hvis det er en lille con, og der ikke kommer så mange besøgende. Til mindre cons har man dog mulighed for at snakke mere med alle de andre i artist alley, og det er måske en god idé at starte med en lille con, hvis man gerne vil lære lidt flere artists at kende. Til dette formål er der også lavet en ny discord server for at styrke fællesskabet mellem gamle og nye kunstnere, hvor man kan spørge om alt relateret til artist alley! (Linket til denne kan findes i bunden af dette indlæg.) 
Hvis det derimod er en stor con og der bliver travlt i artist alley, er det en god idé at have en ven eller familiemedlem, der kan hjælpe til så man får spist eller hvis man vil ud og opleve noget af connen. Hvis man gerne vil klare det selv, så kan man spørge sin artist nabo om de lige vil kigge efter ens ting - dog kan man ikke forvente, at de vil drive salg for dig. Hvis man kunne tænke sig at være i artist alley, skal man altså være okay med at misse nogle events, men der er til gengæld mulighed for at dele ens passion med andre - både besøgende og andre kunstnere!
Mange fra artist alley egentlig tilfreds med ikke at gå så meget rundt til connen eller deltage i events. Det er en smagssag, så hvis du har det på samme måde, er artist alley nok lige noget for dig. Det er jo meget rart, at man har sin egen plads, og at man faktisk kan sidde ned. Derudover kommer con-besøgere jo hen til din bod, hvor man nogle gange får nogle rigtigt gode snakke - helt uden at man selv skal opsøge nye mennesker.  Derudover kommer næsten alle fra connen forbi artist alley, så der er også rig mulighed for at beundre alle de flotte cosplays på afstand. 

 

 

Hvad skal jeg tage med?:
Det typiske opsætning man har med er gitter cubes, da de er gode til at benytte bordpladsen optimalt. De er ikke designet til artist alley, men de er nærmest blevet et fast inventar nu. En dug har mange også med, da det kan hjælpe med at style sin bod - dog skal man lige huske at tjekke op på connens regler, da duer nogle gange skal være brandimprægneret. Derudover benytter mange også opslagstavle, en akryl-rampe eller akrylholdere til prints. Lidt poser og visitkort er godt at have med, så man ikke skal skrive visitkortet i hånden - det bliver meget arbejde. Derudover så skal man huske snacks! Hvis der bliver travlt, så har man i det mindste lidt emergency food (ikke Paimon).
Derudover er det en god idé at have en notesbog med til at holde styr på salg. Det er vigtigt at kunne tilbyde betaling med mobilepay og kontant - så man skal også huske at have lidt kontanter med, så man kan veksle. Det er rart at have en kortterminal, men dette er ikke nødvendigt, hvis man har tænkt sig at tage til danske conventions. 

 

Hvor meget af mit kunst skal jeg tage med?
Hvis man laver kraft-ting, skal man bare lave den mængde, som man kan nå og som man har overskud til. Det er lidt mere begrænset, hvad man f.eks. kan nå at hækle, ift. hvis man allerede har en tegning, hvor man ‘bare’ skal bestille prints. Det er meget normalt at komme til at tage for meget med, men det skal ikke gå ud over ens økonomi, eller hvis man ender i pladsmangel. Nogle gange kan det også svinge, hvad besøgende godt kunne tænke sig - det kan være, at der til en convention blev udsolgt af et bestemt print, men til den anden convention er der slet ikke nogle som køber det. Dertil skal man selv vurdere, hvad man har plads og økonomi til. Hvis det er første gang man deltager, er det bedst at have en mindre mængde med, som kun er beregnet til den ene convention - ellers man kan lave f.eks. 100 af hvert print, så man har overskydende prints til andre cons. Dog foreslår gavnede artist alley kunstnere, at man kun tager lidt med i starten - fordi hvad nu hvis, at artist alley ikke er noget for dig? Så ligger man hjemme med mange prints, man ikke ved, hvad man skal stille op med. 

 

Begyndertips:

 • Sæt dine priser som minimum produktionsprisen ganget med 2.5 - både for din egen skyld, men også for alle de andre artists.

 • Det er nemt at starte op med prints og stickers - man kan også selv klippe klistermærker ud, hvis man har en printer.
 • Hvis man har lidt problemer socialt kan man tage familie eller ven med til at støtte en.

 • Det er godt at have en ikonisk ‘genkendelses’ ting - fx en figur, en bamse eller en speciel lampe, som man altid har med til sin bod.

 • Som ny behøver man ikke bruge mange penge på bodens udseende; brug f.eks. kasser eller andet du allerede har derhjemme til at elevere dine ting. 

 • At have noget interaktivt er godt - f.eks. have en gacha maskine, farvebog til børn eller noget, der passer ind i det, som du laver. 
 • Du skal ikke være bange for at spørge de andre artists om vejledning og hjælp
 • Du skal ikke tage det tungt, hvis din bod ikke får meget trafik til din første con. Det kan variere meget efter publikum, og har oftest ikke noget negativt med din kunst at gøre. 
 • Du skal ikke have for mange ting med første gang. Prøv dine designs af med 5-15 stk af dine produkter. 
 • Du skal ikke investere alt for meget til første con. Start med produkter, der er nemmere at lave - eller hop med på venner eller bekendtes bestillinger. 
 • Lav små mål for indtægter frem for at have ét højt mål. Så føles det bedre, når man når et par mål fremfor ikke at nå det store mål. 
 • Husk at få visitkort!
 • Mange kan godt lide at kigge på ting stille og roligt, så du skal helst ikke presse på, hvis der kommer folk hen og kigger på din bod. Eller bare tænk, hvordan du helst ville ekspederes, hvis du stod på den anden side.

 • Hav faste priser og mængderabat ved køb af flere af samme produkt. 

 

Hvis du har ubesvarede spørgsmål eller bare vil endnu tættere på artist alley, 
Så kan du også joine denne discord for danske artist alley kunstnere:
 

 

Mere om kunstnerne bag indlægget:

@Loubucacrafts 
Kunst: Amigurumi (Nuttede hæklede ting)
Tip til nye: Hvis du har overvejelser, så bare kast dig ud i det! 
Se Kiwiji's 'Artist Alley Tips' videoer på youtube, de hjalp mig. 
Stå ud i artist alley: Hvis der er noget holografisk, så er jeg solgt. Flotte farver - både bodens opsætning og kunsten - hjælper med at tiltrække min opmærksomhed i hvert fald.
Sælger du andre steder end til cons?: Har prøvet at sælge online, men uden held. Etsy har et stort publikum, men der er også mange fees - det er ikke noget for mig.   


 

 

 

@ThaissingArts
Kunst: Prints, klistermærker og nøgleringe. Tegner mest fan-art, men også lidt original characters.
Tips til nye: 
Ikke spejl dig selv i andre - ens salg svinger meget, og det kommer meget an på publikummet. Det aller vigtigste er, at du har det sjovt!
Stå ud i artist alley: Danskere kan godt lide nuttede ting og sjove ting - memes! Derudover noget iøjnfaldende, som f.eks. et kæmpe banner. God publikum på sociale medier hjælper også en del - så vil folk genkende dig derfra.
Sælger du andre steder end til cons?: Nej jeg sælger kun til cons - men jeg har overvejet det. 

 

 

 

 

Kunst: Papir-ting, klistermærker og nøgleringe. Tegner mest fan-art og cutesie ting. 
Tips til nye: Artist alley er fedt - du skal ikke være bange for at prøve det! Start med små mængder af det, som du vil sælge. Du skal ikke være bange for, ikke at se lige så professionel ud som de andre - mange har været i artist alley længe og brugt mange penge på bodopsætning. 
Stå ud i artist alley: Atypiske produkter - det kan sagtens være mainstream fandoms som Genshin Impact eller mere niche fandoms -  bare at man har en unik stil eller et unikt syn på fandommen. Derudover også
 en opsætning der tiltrækker visuelt - bygge opad og at have et tema. Hvis man deler bord med en anden artist, kan man prøve at koordinere temaerne!
Sælger du andre steder end til cons?: Ja, lidt merch på Ko-Fi og commisions også. 

 

 

 

 

@the_graveyard_shovel
Kunst:
 Øreringe, stickers og lidt cult/dark stuff. Kunsten er oftest anime eller k-pop fan-art. 

Tips til nye: Man skal ikke føle, at man ikke har nok at sælge - hellere kvalitet over kvantitet. Derudover skal man ikke have 'imposter-syndrome' - det får vi alle en gang imellem, også selvom man har prøvet at have en bod i artist alley før. 
Stå ud i artist alley: Når boden virkelig er gennemført - f.eks. at holde sig til et farve tema som pink eller sort. Så husker man dem bedre!
Sælger du andre steder end til cons?: Ikke endnu, men jeg vil gerne. Jeg er ved at starte en Etsy. 

 

 

 

 

@Anorichan
Kunst:
 Tegne-baserede ting, primært stickers og prints. Det meste er original characters, men der er også lidt fan-art. 

Tips til nye: Husk at få visitkort! Og du skal ikke være bange for at spørge om hjælp. Vi har god artist alley kultur i Danmark - selvom der er konkurrence, så hjælper vi hinanden hele tiden!
Stå ud i artist alley: Udsmykning og opsætning. Gridcubes, som mange artists bruger, er mega nice, men man skal også passe på, at man ikke bliver gemt væk! Kunstnerens udstråling betyder også meget.
Sælger du andre steder end til cons?: Jeg har en hjemmeside, men det er ikke særlig aktiv. 

 

 

 

 Forfatter:
@beatrix_from_teyvat

 

Leave a comment
Indkøbskurv
0
Ingen produkter i kurven